Jakie filtry stosować by nie zrobić sobie „ niedźwiedziej przysługi” ?
W dobie preferowania zdrowego trybu życia popularne jest stosowanie różnego rodzaju filtrów. Warto zwrócić uwagę na to jakie filtry używamy.
Jest jedna generalna zasada : filtr powinien być podłączony do kanalizacji co umożliwia zrzucenie nazbieranego brudu do ścieku tak byśmy w warunkach temperatury pokojowej i wilgoci nie filtrowali sobie wody przez „wczorajszy lub miesięczny brud”.
Pamiętajmy, że gotowanie może służyć do zabijania bakterii chorobotwórczych, ale tylko tych, które giną w temperaturze wrzenia wody (praktycznie jest to temperatura dużo poniżej 100 °C) a np. wirus żółtaczki ginie dopiero w temperaturze 160°C po 1 godzinie. Jeszcze jedna bardzo istotna sprawa – w czasie gotowania wody zanieczyszczonej chemicznie zagęszczamy w zawarte w niej substancje szkodliwe dla zdrowia (H2O jako najlżejsze odparowuje najszybciej). Najnowocześniejsza i najskuteczniejsza metoda walki z bakteriami to sterylizacja wody promieniami UV (254nm) – rozbija DNA droboustrojów. Dla małych ilości wody (np. do konsumpcji) bardzo skuteczne jest filtrowanie w filtrach
z zastosowaniem metody odwróconej osmozy.
Należy również być świadomym konsekwencji kąpieli w wodach zakażonych bakteriologicznie. Dotyczy to szczególnie kobiet (otwarte drogi rodne).
Przed decyzją jaki filtr obowiązkowo należy przebadać wodę.