ANALIZA WODY – wiedza w pigułce

Udostępnij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Oddajemy dziś w Wasze ręce zastrzyk wiedzy na temat badań wody. To praktyczne informacje, z którymi należy zapoznać się zanim zlecimy wykonanie analizy wody.

Co warto wiedzieć?

Rodzaje analizy

Istnieją dwa rodzaje analizy wody:

• fizykochemiczna (sprawdzenie właściwości wody jak smak, zapach, barwa – oraz zawartości związków chemicznych i ich stężeń w wodzie)

• mikrobiologiczna (sprawdzenie, czy woda jest skażona mikrobiologiczie i czy znajdują się w niej mikroorganizmy szkodliwe dla naszego organizmu).

Warto zdać sobie sprawę, iż spożywane przez nas razem z wypitą wodą niepożądane związki chemiczne, mogą dopiero po latach dać o sobie znać w postaci chorób, niekiedy nawet groźnych. 

Zawarte w wodzie pierwiastki chemiczne, które są potrzebne dla naszego organizmu, niekoniecznie występują w niej w dobrze przyswajalnej formie. Przykładem może być mangan (Mn), który w wodzie jest bardzo szkodliwy (norma tylko 0,05mg/litr) natomiast w burakach, grochu, wyrobach ze zbóż z pełnego przemiału, orzechach czy zielonych warzywach liściastych jest bardzo cennym składnikiem (norma nawet do 9 mg dziennie).
Mangan (tylko ten, który zmienił swoją formę poprzez cały proces metaboliczny w roślinie) to:

  • poprawa pamięci
  • zapewnienie prawidłowych odruchów mięśni
  • zapobieganie osteoporozie
  • usuwanie zmęczenia i rozdrażnienia.


Podobny i też niebłahy jest problem bakteriologicznej analizy wody.
Wynik badania informuje nas, czy w naszej wodzie znajduje się np. kał, który jest pożywką i warunkuje szybki rozwój niebezpiecznych dla naszego zdrowia bakterii kałowych. Należy pamiętać, że wynik badania to w 1 ml (dla 1 m³ wynik badaniax 1000 000) albo w 100 ml (dla 1 m³ wynik badania x 10 000).

Używanie wody zanieczyszczonej bakteriami kałowymi do mycia zębów czy kąpieli w wannie, może być mało przyjemne i jednocześnie bardzo niebezpieczne (wszak drogi rodne u kobiet są otwarte), szczególnie w sytuacji obciążonego układu odpornościowego przez np. stany chorobowe.

Kiedy i po co zlecać wykonanie analizy wody?

Istnieje wiele przyczyn, dla których warto zlecić analizę naszej wody.
Wody wodociągowe są zazwyczaj bezpieczne i zdatne do spożycia. Nad tym, by odpowiadały normie Ministra Zdrowia, stale czuwają wysoko wyspecjalizowane laboratoria wodociągów jak i stały nadzór Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej z wodą z prywatnych ujęć z przydomowych studni. Taka woda nie podlega obowiązkowemu badaniu, a sami właściciele bardzo rzadko decydują się na sprawdzenie jakości wody, z której korzystają. Zdarza się nawet, iż woda studzienna nigdy nie była poddawana analizie. 

Przydomowe studnie często budowane są płytko – na głębokości 10-15 metrów. Woda w nich jest szczególnie zagrożona, ponieważ dostają się do nich zanieczyszczona  z powierzchni gruntu.  Powinniśmy być szczególnie ostrożni jeśli w pobliżu znajdują się szamba czy budynki inwentarskie, które niestety są bardzo często źródłem bakterii i chemii w naszej studni. Niebezpieczne są też znajdujące się w okolicy uprawy rolne, ponieważ z nawozów mogą przeniknąć do wody toksyczne dla człowieka związki np. azotowe lub inne po środkach ochrony roślin. Jeszcze gorzej wygląda sytuacja  w przypadku starych studni, które nie są szczelne.
Nie lepiej jest w studniach wierconych tzw. „głębinowych”. W głębokich warstwach ziemi nurt źródła natrafia na skały o różnym składzie mineralnym. Woda, mineralizując się od skały, nasyca się pierwiastkami w ilościach nie tylko uciążliwych w codziennym funkcjonowaniu ale wręcz szkodliwych dla naszego zdrowia.
Trzeba też być świadomym , że źródło w naszej studni to „podziemna rzeka” ciągnąca się kilometrami i często na różnej głębokości i w kierunku nie zawsze zgodnym z ukształtowaniem powierzchni terenu.

Co powinno budzić nasz niepokój?

  • woda mętna, o dziwnym smaku lub zapachu, 
  • kiedy do studni dostanie się woda z zewnątrz np. podczas powodzi, obfitych deszczy, 
  • jeśli choruje ktoś z użytkowników wody (badanie zlecamy w celu wykluczenia lub potwierdzenia choroby)
  • studnia długo nie była używana. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w wodzie, która długo „stoi”,  mogą rozwijać się chorobotwórcze mikroorganizmy. Analizę wody najlepiej zlecić w laboratorium, które poprzez bania biegłości ma zatwierdzony system jakości, przez odpowiednią Stację Sanitarno- Epidemiologiczną (Rozp. M. Zdrowia 11.12.2017)  , .

Jak często badać wodę?

Choć nie istnieją szczegółowe zalecenia odnośnie częstotliwości z jaką należy badać wodę, warto dla własnego bezpieczeństwa zlecić jej analizę przynajmniej dwa razy w roku.

Mam wyniki – co dalej?

Warto wiedzieć, że pytanie o wyniki analizy wody powinno być pierwszym zadawanym pytaniem przez dobrych specjalistów od uzdatniania wody (CM&W), gdy zgłaszamy się z prośbą o dobór metody jej uzdatniania. Jeśli okaże się, iż w wodzie faktycznie wystąpiły przekroczenia norm i gdy wiemy, jakie dokładnie stężenia zostały przekroczone, na podstawie wyników badań dobiera się najodpowiedniejszą metodę i technologię uzdatniania wody (rodzaj i procentowy skład złóż filtrujących , wielkość butli, odpowiedni typ głowicy sterującej procesem płukania zachowując parametr wielkości poboru wody). Co więcej, uzdatnianie wody dobierane jest do powierzchni mieszkania czy ilości domowników.

Wyniki analizy wody mogą też być postawą do oceny, że woda nadaje się do spożycia i nie wymaga uzdatniania, co jest zasadą działania solidnej firmy uzdatniającej wodę.
Często zdarza się , że dany parametr mieści się w normie natomiast jest bardzo uciążliwy w codziennym funkcjonowaniu np. wapń czy dający podobne objawy krzem. Wówczas często również decydujemy się na uzdatnianie. Można też pomyśleć jedynie o profilaktyce i zastosować asekuracyjnie sterylizator UV do wody. Nie zmienia on struktury wody a rozbija DNA drobnoustrojów, które mogą się pojawić czasowo (o czym nie wiemy) w naszej studni z różnych powodów (nagłe roztopy, długotrwałe opady, susza czy skażenie często niewiadomego pochodzenia). Dobór sterylizatora UV (lampy UV) zależy od ilości i rodzaju bakterii (z racji tego, iż różne bakterie wytwarzają różne przetrwalniki), z uwzględnieniem prędkości liniowej wody, by dawka mocy promieniowania (J) nadążała rozbijać DNA.

Podsumowując, analiza wody przynosi nam szereg korzyści:
  • poznajemy skład wody
  • sprawdzamy, czy jest bezpieczna do spożycia i użytkowania
  • wskazuje na ewentualne przekroczenia norm w razie pogorszenia jej jakości
  • umożliwia dobór najlepszej metody uzdatniania

        

Sądeckie Laboratorium Laboratorium Wody Nowy Sącz Nawojowska 166 decyzją PPISE nr 49/2021 wykonywane badania są respektowane przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne,  
 Certyfikaty WSSE dla poboru próbek wody nr. 17/30/10/2019; 16/30/10/2019: 15/30/10/2019  z dnia 30.10.2019. 
PUNKTY ODBIORU WODY DO BADANIA
Nowy Targ Szaflarska 66*Gorlice 11 Listopada 10a*Tarnów Krakowska 91
        18 287 38 61                                726 070 936                             792 840 740


Choć na rynku możemy znaleźć zestawy do samodzielnego badania wody, pozostawmy to specjalistom. Nasze laboratorium wyposażone jest w nowoczesną i profesjonalną aparaturę, która daje pewność, iż wyniki będą rzeczywiste i wiarygodne, co potwierdziły pozytywne badania biegłości wykonane w laboratorium LGC AXIO (Proficiency Testing z międzynarodowym certyfikatem ILAC MRA Wielka Brytania).

        Jeżeli wyniki wody wskazują na przekroczenia norm jakości wody do spożycia, zalecamy skontaktować się z dobrymi specjalistami (CM&W), którzy profesjonalnie zajmują się uzdatnianiem wody.

Zobacz więcej:

aktualności

ANALIZA WODY – wiedza w pigułce

Oddajemy dziś w Wasze ręce zastrzyk wiedzy na temat badań wody. To praktyczne informacje, z którymi należy zapoznać się zanim zlecimy wykonanie analizy wody. Co

aktualności

DOCENIAJMY WODĘ!

W miniony poniedziałek – 22 marca – obchodziliśmy Światowy Dzień Wody w tym roku pod hasłem DOCENIANIE WODY. Akcja ta ma na celu zwiększenie świadomości

Badanie Wody Nowy Sącz

CZEKAMY NA TWOJE PYTANIA

18 200 55 55